Pay As You Throw

Σύστημα Αποκομιδής Σκυβάλων "Πληρώνω Ότι Πετώ" (ΠΟΠ)




Τι είναι το PAYT;
To Pay As You Throw είναι το σύστημα τιμολόγησης των υπηρεσιών διαχείρισης σκυβάλων που βασίζεται στην αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».


Γιατί ο Δήμος Αγλαντζιάς θέλει να το εφαρμόσει;
Ο Δήμος θέλει να το εφαρμόσει γιατί θεωρείται ένα δικαιότερο σύστημα αφού τα τέλη που πληρώνει κάθε νοικοκυριό ή επιχείρηση συνδέονται με την ποσότητα των σκυβάλων που παράγει ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί ένα επιπλέον κίνητρο για συμμετοχή στην ανακύκλωση στα νοικοκυριά που δεν συμμετέχουν ενεργά σε αυτή. Έτσι, ωφελείται και το περιβάλλον.
Εξοικονομήστε μειώνοντας την ποσότητα των παραγόμενων σκυβάλων και ανακυκλώνοντας

Ποιο είναι το όφελος από την εφαρμογή του Pay As You Throw;

Το οφέλη ενός τέτοιου συστήματος είναι πολλά. Μέχρι τώρα τα δημοτικά τέλη για την αποκομιδή των σκυβάλων ήταν σταθερά, με βάση το είδος της οικίας, επιχείρησης κλπ. Το Pay As You Throw προσεγγίζει τη χρέωση των δημοτικών τελών με ένα διαφορετικό τρόπο ο οποίος βασίζεται στις ποσότητες απορριμμάτων που παράγει το κάθε νοικοκυριό ή επιχείρηση. Η προσέγγιση αυτή είναι σαφώς δικαιότερη. 
Επίσης, με την απευθείας σύνδεση των σκυβάλων και του κόστους δημιουργούνται οικονομικά κίνητρα για μείωση της ποσότητας των αποβλήτων που παράγονται και αύξηση της ανακύκλωσης όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι χρήστες του συστήματος αυτού αντιλαμβάνονται ότι ο πιο εύκολος τρόπος που μπορεί να γίνει εξοικονόμηση είναι με την ανακύκλωση. Τέλος, με την αύξηση της ανακύκλωσης ωφελείται και το περιβάλλον αφού οι φυσικοί πόροι και η ενέργεια διατηρούνται και αυτό συνεπάγεται άμεσες μειώσεις εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.


Πως δουλεύει το σύστημα;
Σε κάθε κάδο υπάρχει εγκατεστημένος ένας μικροεπεξεργαστής (microchip) ο οποίος συνδέει τον κάδο με κάποια διεύθυνση, στην οποία διαμένει κάποιο φυσικό πρόσωπο. Το σκυβαλοφόρο περιέχει σύστημα ζύγισης και λογισμικό εγκατεστημένο σε αυτό. Στο σύστημα (on board) καταγράφεται το καθαρό βάρος των σκυβάλων, το οποίο προκύπτει από την αφαίρεση του βάρους του κάδου μαζί με τα σκύβαλα και του άδειου κάδου. Μαζί με το βάρος καταγράφεται το άτομο που διαμένει στο ακίνητο, η μέρα και η ώρα αποκομιδής.


Ως αναφορά τις πολυκατοικίες υπάρχουν τέσσερις εναλλακτικές λύσεις:
α) Θα υπάρχει ένας κάδος στην πολυκατοικία. Όλοι όσοι διαμένουν στην πολυκατοικία θα πετούν τα σκουπίδια τους στον ίδιο κάδο. Στην περίπτωση αυτή η χρέωση θα γίνεται συνολικά για όλη την πολυκατοικία στη διαχειριστική επιτροπή η οποία θα χρεώνει ανάλογα στα κοινόχρηστα κάθε διαμέρισμα με τον τρόπο που πιστεύει είναι πιο δίκαιο.
β) Κάδος με βαρομετρική κλειδωνιά. Ο κάδος θα είναι κλειδωμένος και κάθε ένοικος θα έχει κλειδί με το οποίο θα μπορεί να ανοίξει τον κάδο. Ο κάδος ανοίγει αυτόματα όταν πάρει συγκεκριμένη κλίση κατά την αποκομιδή των σκυβάλων. Στην περίπτωση αυτή θα χρεώνεται η διαχειριστική επιτροπή κάθε πολυκατοικίας και είναι ευθύνη δική της να χρεώνει τους ένοικους.
γ) Θα δίδεται ένας κάδος σε κάθε διαμέρισμα. Έτσι η διαδικασία θα γίνεται όπως και στις περιπτώσεις των σπιτιών. Το πρόβλημα με αυτή τη λύση είναι ότι οι περισσότερες πολυκατοικίες δεν έχουν πρόνοια για χώρο όπου θα φυλάγονται οι κάδοι.
δ) Ειδικός συμπιεστής ο οποίος ανοίγει με ειδική κάρτα και περιέχει σύστημα ζύγισης. Έτσι καταγράφεται το βάρος των σκυβάλων για κάθε διαμέρισμα ξεχωριστά.

Η διαδικασία θα ξεκινήσει πιλοτικά στην περιοχή που καθορίζετε από την Λ Λάρνακας, Λ Αμμοχώστου και ουδέτερη ζώνη.  


Έντυπο για συμπλήρωση των στοιχείων των δημοτών και παραλαβή κάδου και έντυπο για επιστροφή κάδου θα βρείτε στη σελίδα
http://www.aglantzia.org.cy/payasyouthrow2011/forms.shtm

Για περισσότερες πληροφορίες
http://www.aglantzia.org.cy/payasyouthrow2011/index.shtm

1 σχόλιο:

  1. Οι ενοικοι πολυκατοικιων να τα αποστελλουν συστημενα στο δημαρχειο και οσοι τα βαζουν στον γειτονα δεν θα πληρωνουν καθολου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή